22 март 2011

Най-вкусната ИТАЛИАНКА или РИГАТОНИ ТОРТА /RIGATONI CAKE/ с телешка кайма



Хи-хи, не знаете коя е най-вкусната италианка, ли?
И най-известната?
Ама разбира се, това е ПАСТАТА.
Че има ли кътче по света, което тя да не е покорила?
Днес, искам да ви запозная с една такава bellissima синьорита:
-тя е изкусително апетитна и вкусна,
-тя прелива от чувствени аромати,
-еднакво привлекателна и съвършена е от всички страни,
-страхотно кокетно  позира и украсява  всяка трапеза,
-тя е радост за небцето, окото и душата,
-тя е  бижу за истински гурмани.
По принцип и по рецепта, тя го раздава соло в чинията.
Но, като знам буйния й нрав,
реших овреме да я запозная с един подобаващ  изкусител -
вездесъщият ДОМАТЕН СОС.
Паснаха си още от първата хапка.....



Време е да насочим  прожекторите,
време е да дръпнем завесите,
време е на подиума да дефилира
представителката на най-вкусните италианки -
прелестната
 Ригатони торта /RIGATONI CAKE/


Необходими продукти, за да докарате тази красавица и на вашата трапеза:
1 пакет 500 гр. ригатони
настърган пармезан - едно пакетче от 100 гр.


телешка кайма - 500 гр.
1 голяма глава лук
5-6 скилидки чесън
сол
червен пипер
черен пипер
4 до 10 суп.л доматено пюре- аз ползвам доматен концентрат на CIRIO и слагам повечко, защото обичаме по-доматения вкус. Вие преценете количеството според вашия.....Слага се единствено и само дом.пюре- всякаква друга доматена консистенция ще направи тортата водна и трудно ще се изпече, а може и да се разпадне при поднасяне.
магданоз
щипка риган

сос Бешамел:
1 яйце
 1 1/2 суп.л. брашно
1 1/2 ч.ч.прясно мляко
малко кубче масло
сол и черен пипер

За поръсване отгоре на пастата :
пармезан
гауда
моцарела,
може и само едно от тях, но аз сложих и от 3-те вида за разкош и по-богат вкус. Би могло да се сложи и Бг кашкавал, но той винаги пуска много мазнина и затова се въздържам от употребата му.


Ето и начина на приготвяне.
Най-напред сварявам, или по-точно оставам недосварени ригатоните в тенджерка с вряща и подсолена вода.Варете наполовина от посоченото на опаковката време. Изваждам и измивам със студена вода. И..започва подреждането им в тава с падащ борд- това е малко по-пипкавата част.Ригатоните трябва да са изправени и строени, като войници :


Поръсвам ги с настърган пармезан. В друга тенджерка задушавам каймата, лука,чесъна, подправките - оставам за десетина минути да поври и сипвам доматеното пюре. Накрая поръсвам с риган и магданоз. Тази смес внимателно разсипвам върху строените  ригатони- ако имате търпение можете с малка лъжичка да запълните всяка тръбичка, аз нямах...но те някак си се оправиха и сами.....
После си приготвям соса Бешамел.  Разбивам всички продукти и бавно ги изсипвам в тенджерката с разтопеното на котлона масло. Бъркам непрекъснато, докато се сгъсти. Изсипвам Бешамела върху каймата. Наръсвам отново с настъргано пармезанче:

Следващите стъпки не са задължителни, а само препоръчителни- аз настъргах доволно количество моцарела и гауда, като по мое скромно чревоугодническо мнение, колкото повече- толкова повече..нали знаете максимата на Мечо-Пух! И моята е такава.....
Изпичам в предварително загрята фурна за около 30 минути. то общо взето няма какво толкова да се пече, просто да се зачерви отгоре и при допир да не се движи във формата...

Оставям да поизстине и чак след това махам борда на формата.
Да уточня, че с тези продукти става една торта за 4-6 -8 души, в зависимост от възможностите на субектите, а и от това като какво блюдо ще се сервира- основно или предястие.
Сервирам парче от тортата с Доматен сос с босилек  по тази рецепта.

Ах, каква  палавница е тази апетитна синьорита -
не й бе достатъчна компанията на Доматения сос,
а си пожела и бутилка хубаво вино......
разбира ги тя тия работи!
Побързайте да  й се насладите и вие!
И ДА ВИ Е СЛАДКО!
И пролетно, и цветно на душата!

43 коментара:

  1. Не само се забавлявах, но и огладнях порядъчно :)) Много интересна и оригинална рецепта.

    ОтговорИзтриване
  2. Боже, боже, ама и ти си една палавница и неуморница - как ги готвиш, пък как и ги измисляш после тия истории.....Незанм кое ми хареса повече- представянето или рецептата!
    Браво!

    ОтговорИзтриване
  3. Тук винаги е удоволствие да влезе човек.....

    ОтговорИзтриване
  4. Страхотно изглежда и със сигурност е много вкусно.Нямам търпение да го направя,обожавам всякакъв вид пасти.Благодаря за разнообразните рецепти :) Приятен ден Мими.

    ОтговорИзтриване
  5. Невероятна си!

    ОтговорИзтриване
  6. Абе напиши книга бе жена, не си губи времето с блогове!Имаш таланта!

    ОтговорИзтриване
  7. Страхотна идея. Благодаря.

    ОтговорИзтриване
  8. Не само изглежда страхотно, но и много вкусно.Аз винаги ги разглеждам на обяд, когато съм най гладна :) Приятен ден.

    ОтговорИзтриване
  9. Подкрепям анонимен по-горе :искаме книга,искаме книга!То бива да пишете увлекателно , ама пък чак
    толкова много...
    Честита слънчева и вкусна пролет !

    ОтговорИзтриване
  10. Книга, та книга - едно ресторантче да отвори, че да опитаме от тия чудеса и ние!
    Адмирации
    Вальо Табаков

    ОтговорИзтриване
  11. О-хо, тук цял дебат се е оформил!
    Благодаря ви, мили хора, но..малко сте преувеличили. Аз тук се забавлявам просто....
    Но, ви благодаря за похвалите и доверието!
    И че ви има!

    ОтговорИзтриване
  12. Мария, впечатлена съм, както от търпението да се подредят така макароните, така и от рецептата като цяло!
    Сърдечни поздрави :)

    ОтговорИзтриване
  13. DSdiva, твойта е лесна - викаш всички самодиви на помощ...и за нула време сте готови! Споко- не отнема повече от 3-5 минутки подреждането.....
    Приятен ден!

    ОтговорИзтриване
  14. Недялко Недев22 март 2011 г. в 13:35

    Имаш тънко чувство за хумор и често ми напомняш на великия Цаньо Сърнев!Но сте коренно различни .Браво!

    ОтговорИзтриване
  15. Леле, нямам думи!
    Такава вкусотия отдавна не бях виждала!
    Адмирации, Мария!

    ОтговорИзтриване
  16. Мария, страхотно изглежда! Толкова вкусно и много оригинален начин на приготовление с тези войничета :)))

    ОтговорИзтриване
  17. Останаха ми очите - много красива, ароматна, артистично описана и майсторски поднесена е героинята ти, Мария! Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
  18. Мария, тази рецепта е поредното ти вълшебство!!! Много ми допада, ама нали ще постя до Великден!!! След това със сигурност ще я направя.

    ОтговорИзтриване
  19. Ако си я правила днес, и ако има още - направо да идвам!

    ОтговорИзтриване
  20. Недялко Недев, такова сравнение може само да гъделичка его-то ми, благодаря ти!
    Ирина, от вълшебница, като теб, тези думи наистина ме радват!
    Ани, благодаря ти и добре дошла!
    Ева,имайки предвид твоите изящни предложения в твоя стилен блог..., това одобрение значи много за мен!
    Д.П., Тедка- приятна вечер, сигурна съм, че и вие си имате добри компаньони, като моята синьорита!

    ОтговорИзтриване
  21. Изкусителке, страхотна манекенка си намерила за това вкусни дефиле :)
    А е грехота тази красавица да не се "полее' с червено вино!
    Честно казано ми се вижда като една класическа лазаня, но явно си попаднала на суетна италианка, която иска да демонстрира последна мода:)
    Е, няма как ние да останем старомодни!
    ПоздравИ и цветята в градината си!

    ОтговорИзтриване
  22. Цял ден живях с мисълта как ще направя тази вкусотийка..Сега я гледам как се пече и нетърпеливо отпивам от студената биричка. :)
    Добър апетит на всички.
    Татяна Георгиева

    ОтговорИзтриване
  23. Дани, права си , суетна ми е синьорината...обича да се фръцка по последна мода!
    Таня, страхотна си - рече и направи, браво! Е, да ти е сладка и биричката, и тортичката!

    ОтговорИзтриване
  24. Направо съм зашеметена!От представяне, от идея, от вкусове! Поздравления, Мария!

    ОтговорИзтриване
  25. Maria, ama tezi pisaniya naistina sa neveroyatni! Az se prisaedinyavam kam ostanalite - iskame kniga!

    ОтговорИзтриване
  26. Много оригинално, красиво и несъмнено вкусно предложение. Бомбастично е!!!

    ОтговорИзтриване
  27. Мария,
    и двете ти нови рецепти са невероятно представени - оригинални, ароматни и несъмнено вкусни.
    Прекрасни снимки и впечатляващо описание,
    благодаря за удоволствието.
    Хубава, вдъхновяваща и усмихната пролет, Диана

    ОтговорИзтриване
  28. Знаеш пристрастията ми към тази кухня и сега бесрамно ме изкушаваш, нали? :))
    Страхотно и като рецепта и като изпълнение!
    Поздрав и слънчево настроение!

    ОтговорИзтриване
  29. вредно е да влизам тук, всяко твое кулинарно представяне си е представление предизвиква слюнкоотделяне и е такова изкушение, че едва се удържам да не тръгна още сега за тавичка с падащ борд - хах:)

    майстор!

    ОтговорИзтриване
  30. Ивейн,Елена, Федора, Диани, Лети,Бразилка, Йоли, Марта,
    вашата оценка и коментар е радост за мен!Благодаря ви, че се отбивате тук!
    Усмихнат ден ви желая!

    ОтговорИзтриване
  31. Ооо... разкош!!!
    Не съм от най-големите почитатели на пастата, но тази като един вид мусака може и да я хапна. :)
    Чудно изглежда Пепеляшка! :)

    ОтговорИзтриване
  32. Naistina mnogo stilen na4in da predstavi6 tradicionnata italianska pasta.Pozdravleniq.Daje i tuk v sarceto na Italiq 6te ostanat vasxiteni.

    ОтговорИзтриване
  33. Драго, и аз не съм от големите почитатели на пастата, но тази си я биваше!
    Антоанета, похвалата ти от "сърцето на Италия" е голям комплимент за мен!
    Слънчев и вкусен уикенд на всички!

    ОтговорИзтриване
  34. Aуууу... супер предложение!

    Ефектно, сравнително лесно и бързо, невероятно вкусно.. браво, Мария! Ще пробвам аз, даааа :-)

    Здраве и радост в дома ти и все така вкусна трапеза!

    ОтговорИзтриване
  35. Здравей, поздравления, изглежда повече от перфектно. Би ли казала коя марка точно Ригатони използваш и в кой по-голям магазин мога да я открия?
    Благодаря

    ОтговорИзтриване
  36. Бисерка,трудно се намират ригатони, но аз ги купих тези от веригата магазини за шоколад Линд.
    Благодаря ти за интереса и хубавите думи, и да ви е сладко!

    ОтговорИзтриване
  37. Мария,харесва ми хумористичният ти стил на представяне,а тортата е божествено вкусна,обзалагам се!Браво и за търпението да подредиш "войничетата"!
    Имам две наградки за теб,в две последователни публикации,заповядай да си ги вземеш,скъпа!

    Спорна и вкусна нова седмица от мен!

    ОтговорИзтриване
  38. Пепеляшка, страхотна идея! Тъкмо днес по обед бе реализирана и вече изконсумирана ;) Позволих си една съществена промяна, ако някой намери за уместно би могъл да я приложи. Вместо да варя пастата предварително, сложих плънката във формата (при мен беше тавичка, защото не готвих в моята кухня) и набучих суровата паста в нея, подреждайки я по гореописания начин. Оставих плънката по-течна, за да се свари пастата и с лъжица донапълних горните крайчета на макаронените тръбички. Едва когато се позапече, добавих бешамела, а накрая и пармезана. По-мързеливо е, но ако съдя по отзивите се получи доста добре.

    Buon appetito!

    ОтговорИзтриване
  39. Gorgeous, what a wonderful variation on the Italian timpano!

    Have you ever watched the film "Big Night"? In a certain scene, the timpano takes center stage.

    ОтговорИзтриване