07 март 2012

ТАРТА КАПРЕЗЕ - С ДОМАТИ, МОЦАРЕЛА И БОСИЛЕК


О-о-обичам домати, страхотно обичам домати, направо съм пристрастена към доматите...Преди 10 -тина години, като дойдохме да живеем тук, в тази къща, малката ми дъщеричка беше на 3 годинки. И като видя дърветата в двора, попита съвсем невинно на кое дърво се раждат доматите. И аз като една загрижена майка-орлица реших, че трябва да посадя няколко корена, да се ограмоти детето, което няма баба на село и нещата от живота малко му се губеха. Е, от мойте домати никаква продукция не излезе - тук е високо, пък и почвата ни калпава...Но посадих от почти всички зеленчуци по 2-3 корена, главно с образователна цел - това малко квадратче в двора, оградено с жив плет / да не ми се вижда резила от гостите!/ наричах моето "Опитно поле", а мъжа ми се майтапеше и го наричаше мойта "Селска чест" ....е не успях да  защитя подобаващо селската си чест, освен малко тиквички, краставички и картофки, друго не набрахме...Но пък децата се радваха и забавляваха страхотно! То и аз, де..че дотогава комай не бях хващала мотика.... Спомням си и още един случай - голямата ми дъщеря, като беше на същите години, на една ски-почивка в Говедарци видя козле на улицата и каза "Мамо, мамо-о, снимай ме с това кученце!" Е, добре че тогава не живеехме още в къща, че току-виж съм завързала на поляната
 ред телета,
ред козлета,
ред пернати петлета....


Та..за доматите ми беше думата. През лятото и есента купувам едни розови домати от Красно село от мои агенти, еликсир просто....и ги ядем в промишлени количества. И през зимата и пролетта не им прощавам....и все търся нови варианти, за да ги хапвам, че те нали в тези сезони са си безвкусни... Е, това е един сполучлив вариант:

ТАРТА КАПРЕЗЕ С ДОМАТИ, МОЦАРЕЛА И БОСИЛЕК



Необходими продукти:
за тартата:
1 яйце
250 гр.брашно
125 гр.масло
щипка сол

за пълнежа:
250 гр.моцарела или друго сирене - може и бяло саламурено, но ще придобие по-нашенски вкус...
3 големи  домата
2 -3 стръка пресен босилек, или 1 с.л. сушен



От продуктите за тартата си правя маслено тесто- ако не знаете как се прави, подробности вижте  ТУК   и  ТУК . Разстилам тестото във форма с борд или в тартена форма. Изпичам го, леко надупчено отгоре, за да не бухва. По-силна да е фурната отгоре. После изваждам и пълня с нарязаните и обелени домати и парчетата моцарела. Режа и двете на кръгчета, за да се наредят по-равномерно. Наръсвам обилно с босилек. Изпичам отново тартата.


Сервирам с обилно количество  доматен сос, приготвен по тази рецепта . Може и без него, но нали ви казах, че съм пристрастена към доматите....към много домати!



Вижте и другите ми Капрезе, или подобни,  рецепти:

МИЛФЬОЙ СПАГЕТИ със САЛАТА КАПРЕЗЕ - в наистина Cool e Chic Style, и нотка носталгия по Италия

Кула от патладжани и моцарела или вариация на тема Melanzane alla parmigiana

ПЪРВОМАРТЕНСКА салата "КАПРЕЗЕ"

Салата ЧЕСНОВИ ДОМАТИ

Можете да разгледате 

17 коментара:

  1. Милами Пепеляшке ,наистина когато влезна в твоя блог съм като в приказка.То гозбите ти ,снимките ти всичко е толкова приказно и хубаво ,че не ми се излиза от тук.
    Прекрасна тарта ,с любимите ми домати.
    Страхотен ден и прегръдки от мен!

    ОтговорИзтриване
  2. Тази италианска кухня ти е завъртяла главата, майстор си й!Но тук просто да не влиза човек, че хем огладнява, хем отиде деня в четене в захлас!
    Вяра

    ОтговорИзтриване
  3. Ах, как обичам такива неща!

    ОтговорИзтриване
  4. Ох,само красоти и вкусотиики виждам тук!
    Прекрасно местенце!

    ОтговорИзтриване
  5. Заблявах се с разказа ти за опитното поле :)...надявам се децата вече да са ограмотени за доматите ,краставичките ,козлетата и пернатите :))....ама пък много хубаво си го разказала ,Пепеляшке :)!
    А тартата е чудесна ,много обичам ей такива печива !
    Хубав ден !

    ОтговорИзтриване
  6. Пепеляшке,
    ей сега се прибирам от ваканция по белите писти и както се очакваше, хладилника ме засмука:)а тук толкова аромат, вкус и цвят...
    Май това ще ми е вечерята)))

    ОтговорИзтриване
  7. Поредната страхотна рецепта, снимки и представяне.
    Е, царица си..., Обичам да са идвам тук!
    А днес, честит празник, Марийче!
    Бъди обичана и ценена, радостна и много щастлива!
    Хубав и усмихнат ден, Диана

    ОтговорИзтриване
  8. Честит празник!Бъди много щастлива , обичана и усмихната!

    ОтговорИзтриване
  9. Е тук, човек може да се забавлява на воля! :) Благодаря ти за настроението! Рецептата е интересна, а снимките много цветни и слънчеви! Честит празник! Пожелавам ти все така да си щастлива!

    ОтговорИзтриване
  10. Чудесна рецепта - оригинална и не се съмнявам вкусна! Винаги ми е забавно и интересно тук! Честит празник, Пепеляшка! Бъди здрава, нежна, обичана и желана!

    ОтговорИзтриване
  11. Честит празник,мила ми дружке!
    Да си винаги така жизнена,енергична и забавна ми се иска и ти го желая от сърце!
    Както винаги тук смеха е гарантиран,и този път успя,особено със "...снимай ме с това кученце... :)))
    А тартата е....мале мила...има ли домат и моцарела първа кипра съм!Много ми хареса идейката за подредбата им,супер е,ще взаимствам обезателно!
    И да докладвам,че се разписах и аз на един турски....след твоите снимки просто не се издържа,ама пък как хубаво се нагостихмееее!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  12. ООООбичам домати, направо ги обожавам. Евала за ентусиазма да си направиш градинка! :) И искренно се забавлявах с разказа за малките госпожици, децата са толкова невини и откровенни...истински слънца!

    Тартата е супер, трябва да я пробвам!

    Поздрави :)))

    Маги

    ОтговорИзтриване
  13. Честит празник , Пепеляшче! Бъди много щастлива! Нека този ден е изпълнен с много празнично настроение и приятни мигове! Невероятно вкусно и красиво е в твоето блогче! Благодаря ти за красотата , която ми подаряваш!!! Весел празник и ... сърдечни прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  14. Мери, много, много вкусно, че и много красиво!
    Поздравления за рецептата и изпълнението :)

    ОтговорИзтриване
  15. Доматите! Да! Не мога без домати - не папагалнича, и аз съм така:)Трябва да им напиша ода, защото винаги съм о, да!

    Май има една възхвала на доматите, написана е от Пабло Неруда.

    ОДА ЗА ДОМАТИТЕ

    Улицата
    пълна с домати,
    пладне,
    лято,
    светлината е
    разполовена
    като
    домат,
    сокът
    се стича
    по улиците.
    През декември,
    неукротим,
    доматът
    нахлува
    в кухнята,
    влиза по обедно време,
    разполага се
    удобно
    по плотове,
    сред чаши,
    маслени ястия,
    сини солници.
    Пръска
    своя собствена светлина,
    меко величие.
    За жалост, трябва
    да го убием:
    ножът
    потъва
    в живата плът,
    червените
    вътрешности
    едно хладно
    слънце,
    дълбоко,
    неизчерпаемо,
    населява салатите
    на Чили,
    за щастие, женено е за
    светлия лук,
    и за да отпразнуваме този съюз
    ние
    сипваме
    зехтин,
    съществено
    дете на маслината,
    върху разполовените му полушария,
    пиперът
    добавя
    свое благоухание,
    свой магнетизъм – солта;
    това е сватбата
    на деня,
    магданозът
    вдига
    своето знаме,
    картофите
    мощно врат,
    на вратата
    чука
    ароматът
    на печено,
    време е!
    хайде!
    и, на
    масата, в средата
    на лятото,
    доматът,
    звезда на земята, неизменна
    и плодовита
    звезда,
    излага на показ
    извивките си,
    каналите си,
    своята забележителна амплитуда
    и изобилие,
    без капан,
    без остатък,
    без листа или тръни,
    доматът предлага
    дара си
    пламенен цвят
    и хладна завършеност.

    Из "Елементарни оди"


    превод: Аделина Кошова

    ОтговорИзтриване
  16. Мартичка, страхотна поетична утрин ми подари!чакам и твоята ода, а аз ще си остана само верен консуматор.
    В очакване на истинските вкусни доматки-
    с усмивка
    Мария

    ОтговорИзтриване