21 февруари 2011

СТРАХОТНИЯ ШОКОЛАДОВ СЛАДКИШ С ВИНО И КРУШИ НА ДРАГО


С   Драго и неговите ВКУСНИ моменти   се познавам само виртуално, покрай блогосферата. Но всеки път се питам где е расъл и где е пасъл такъв кадърен момък и защо аджеба българските моми сме го изпуснали......та сега радва с кулинарните си шедьоври  други жени, на други географски ширини......C'est la vie!
Преди време Драго публикува един невероятен сладкиш с една също толкова невероятна фото-сесия и нали знаете, че съм много пощеливо магаре и не мирясах, докато не произведох едно не много успешно копие на оригинала. Е, малко го  Попепеляшчих - правя го вече няколко пъти, много пъти, и все нещо променям според случая, но......винаги е  с божествен вкус! Абе направо се влюбих в този сладкиш и непрекъснато си търся оправдание и повод, за  да го правя! Винаги съм знаела, че човек се храни първо с очите и ако не бяха перфектните снимки на Драго,  нямаше никога да се захвана да правя сладкиша - просто не съм много по сладките неща.....но неговите снимки не ми излизаха от главата и ме преследваха здраво няколко дни, и накрая се предадох - завинаги!
Драго, благодаря ти за брилянтната идея за този сладкиш!


ШОКОЛАДОВ СЛАДКИШ С ВИНО И КРУШИ


Ето и моят начин на приготвяне и продукти:
200 гр.заквасена сметана на Данон,
150 грама кафява захар,
1 ампула ванилия,
5 яйца,
375 гр.брашно,
1 бакпулвер,
1 каф.ч.червено вино,
50 гр.неподсладено какао на прах,
10-12 малки круши, бройката зависи от големината на тавичката,
1 каф.ч. начупени орехи,
лимонови корички.
Следващите продукти са препоръчителни, в оригиналната рецепта на Драго ги няма, но аз ги слагам за обогатяване на вкуса и за разкош....:
3-4  с.л.домашна вишновка / ако имате/, или ром
1 каф.ч.микс от сушени плодове - кайсии, стафиди, вишни, смокини, боровинки, сини сливи... каквото имате
1 каф.ч. печени цели лешници,
1 каф.ч. шоколадов натурален чипс или кувертюр,
кокосови стърготини за поръсване,

за пълнежа на крушите:
сушени сини сливи или сладко от сини сливи
цели лешници или бадеми, орехи
парче бадемов марципан, ако желаете или имате

за заливката:
1 каф.ч. разтопен мед
1/2 ампулка есенция ванилия и
1/2 ампулка есенция лимон


Всичко изглежда много сложно и трудно, и с много продукти...но с продуктите можете да импровизирате с каквото имате. А за трудност, хич не е трудно.....А последния път го направих за отрицателно време, с половин доза в правоъгълна форма за кекс, нямах сметана и сложих кисело мляко. Занесох го на приятелка с току-що родено внуче, обрах овациите, а  и беше страхотен на вкус, въпреки бързането и промените в продуктите.
Най-напред накисвам сушените плодове във винцето. Ако не слагате сушени плодове - просто по някое време ще ливнете винцето в сместа...
Разбивам с миксер сметаната със захарта. Прибавям ванилията, яйцата-едно по едно, брашното и бакпулвера. Изливам виното и прибавям към сместа накиснатите плодове и натрошените, но не смлени орехови ядки, а лешниците - цели, лимоновите корички. Продължавам да бъркам без особено старание - получава се всеки път!
Намазвам с олио парче кухненска хартия и поставям в правоъгълна тава. Специално за случая си купих правоъгълна форма за кекс, но ако се прави цялото количество се получават 2 форми. И във всяка се събират по 5 круши.
Изливам сместа в тавичката.
А сега какво се случва с крушите...От всяка круша издълбавам вътрешността, така че да се получи една дупка - нямам специален уред, правя го с малка лъжичка. В дупката слагам
1.една сушена синя слива, в която е пъхнато  бадемче /с такава сливка с бадем пълня също и гъбки- рецепта ТУК/,
2.или пък парче синя слива от сладко /рецептата ТУК / и бадемче, лешник, орех....
3.или някакъв друг плод, суров или сушен,
4.или пък друго сладко - каквото имате..
Вариантите са много и е въпрос на предпочитания. Позапълвам празнините в отвора с орехи. Отдолу на крушата слагам малко парче марципан, за да се запечата, че се страхувах, че ще се разтече сладкото, а е и по-компактно при сервиране. А той дава и неустоим бадемов аромат и вкус на крушата....Но последните пъти го правя без марципан....Може да пъхнете малко кокосови стърготини вътре, абе свободно съчетание....просто трябва да напълните дупчицата на крушата с разни вкусотии, които обичате или ви се намират в долапа.От досегшния ми опит - мисля, че най-вкусно е със сушени сливи с бадем вътре, а отвън орехчета, и ако имате -  отдолу марципан за запечатка, с него или без него, резултата е неустоим.....
И подреждам крушите в стройна редичка в тестото - крушата трябва да се покрие наполовина- имайте предвид, че тестото малко се надига, а е красиво да се вижда повечко от крушата.

Пека в предварително загрята на 200 градуса фурна около 1 час.  Ако е половин доза- по-малко.
Изваждам от формата и хартията и намазвам с четка сладкиша с медената заливка. Наръсвам отгоре с кокосовите стърготини, които полепват по меда.

Знайте едно - направите ли го веднъж, няма отърване и няма засищане,
вкуса му ще ви преследва дълго и продължително...
По мое скромно мнение, така приготвен сладкиша -
с толкова много  ядки и сушени вкусотии, и всякакви други екстри...
това си е едно гурме-приключение за ценители!  
А и колко шампанско  изпива.....!!
Сетих се за един виц....
Една жена отишла с  мъжа си при доктора и го попитала:
- Докторе, аз съм висока 1.60 , а  я ми кажете, колко трябва да съм висока, ако тежа 75 кила? Доктора я погледнал и казал
- Ами  2.15...
А жената се обърнала към мъжа си и рекла:
- Виждаш ли мъжо, все ми се подиграваш, а то какво излезе - че аз не съм  дебела , а ниска....!...

че и аз покрай тоз сладкиш бая ниска станах.....
 

 
И сега,
любувайки се на съвършенния сладкиш,
отправяте благодарности към Драго
и в частност към моя милост!
И да ви е сладко!

16 коментара:

  1. Ти сега искаш и ние ли да станем ниски?
    Ау, много ми допадна и на мен, и сладкиша, и снимките, и представянето в твоя неподражаем стил!

    ОтговорИзтриване
  2. Hayırlı haftalar, ellerinize, emeğinize sağlık çok leziz ve iştah açıcı görünüyor.

    Saygılarımla.

    ОтговорИзтриване
  3. Леле, леле, какъв сладкиш и как си го издокарала! За вкуса гарантирам, че е невероятен, защото и аз го пробвах. За визията, много, ама много добре изглежда! Чак пак ми се прияде:)

    ОтговорИзтриване
  4. Аплодисменти и за двамата! Майсторчета сте с Драго! Прекрасно изпълнение!

    ОтговорИзтриване
  5. Драго е много добър / и нали е градски, още повече/ :)
    Но от твоя разрез се задавих :)
    Вълшебен е и се чудя какво чакам още!!!!
    Прегръдки, Мария и усмихната седмица!

    ОтговорИзтриване
  6. :) Ами то в цяло събитие се превърна това вкусно сладкиче заради такава сладкодумка като тебе! :))

    А и как няма да се зарадвам като го прочетох- я виж колко пъти ми пише името в него! :))

    Благодаря Пепеляшка! Великолепно е! Ще имам да черпя, то се е видяло. :))

    ОтговорИзтриване
  7. Надежда,Fuat Gencal, Лулу, Йоли, Дани,благодаря ви!Аз пък хич не си харесвам снимките, ама колко пъти го правих...все нефотогеничен става пуси сладкиш.
    Драго, не можах на визия,като твоя сладкиш да го докарам, но съм сигурна че по вкус не отстъпва! А щом ще черпиш - хайде от мен сладкиша, а от теб по една от твоите вълшебни пуешки кълки, дето така обичаш да ни дразниш с тях!Договорилис!
    Снежно, но слънчево настроение на всички желая!

    ОтговорИзтриване
  8. Мария,
    неустоимо ....
    А аз се захласнах първо от снимките, за вкуса не се съмнявам.
    Адмирации и към двама ви,
    поздрав и усмихнат ден, Диана

    ОтговорИзтриване
  9. Мария, прекрасен е сладкишът, май след твоята реклама няма да го бавя вече. :)
    Поздрави сърдечни и на теб, и на Драго!

    ОтговорИзтриване
  10. Привет Мери!
    Аз преди дни видях сладкиша, но бързах и не можах нито да ти кажа какво си мисля за него, нито да си запиша рецептата му... та чак днес пристигам пак на "гости".
    От както го видях, мине не мин време и се хващам, че се сещам за него - много ме впечатли!
    Сега си записвам рецептата и със сигурност ще го опитам!
    Поздрави най-сърдечни от мен!

    ОтговорИзтриване
  11. Диани,Ева, Мария,
    благодаря ви за това, че сте надникнали тук и за хубавите думи!
    А не чакайте и миг, а го направете - ще ви хареса!
    С усмивка
    Мария

    ОтговорИзтриване
  12. A very appetizing cake...

    Thank you for your visit.

    Good weekend
    From Japan, ruma

    ОтговорИзтриване
  13. Много ми харесва сладкиша и снимките са страхотни!
    Хубава седмица !
    Боряна

    ОтговорИзтриване
  14. Наистина страхотен-пробван е!

    ОтговорИзтриване
  15. Вай,вай....къде съм зяпала тези дни,та съм изтървала това вълшебство?!
    Мнооооого ми харесва този сладкиш при когото и да го зърна все ми е хубав,включително и тук,Мария!
    А с толкова много допълнителни екстри и такова хумористично представяне си е просто един кулинарен оазис!
    Леле,представям си аромата,който се носи,докато се пече от всичките тези вишновки,есенции,шоколад,ядки,круши и прочие!
    Истинска феерия!

    Хубав ден,мила!

    ОтговорИзтриване
  16. Преди две години време съм го пробвала и презентирала с мост насам - а съм пропунала да ти покажа, вдъхновителке ( и Драго)
    http://martiniki.blog.bg/drugi/2012/09/22/nezavisimost-na-esenta-i-krushite.1002320

    ОтговорИзтриване