27 декември 2010

ПЪЛНЕНА ПУЙКА С КЕСТЕНИ, или празнична компилация между пернатото, кестени, боровинков сос, печени ябълки...и много настроение


Вече 12 години имаме Коледна традиция с приятелски семейства. Събираме се за празника заедно у дома, но основното меню се приготвя всяка година от член от тумбата, като се редуваме и мъжете и жените от всяко семейство.  През годините  разни и разнообразни ястия бяха опустошени на коледната ни трапеза - то пуйки ли не бяха, гъски, патици и всякакви други пернати,  прасенца пълнени, сърна имаше дори....Е, тази година беше ред на съпруга ми, който по принцип е виден столичен консуматор, и  евентуално в пристъп на гладна предсмъртна агония, би могъл да си изпържи 2 яйца, но вече за 3-тото ще се затрудни.....Та той твърдо реши - ще прави пуйка, пълнена с кестени. Но...предварително направи уточнение - ще процедира като Бойко Борисов, т.е. ако пуйката се хареса на аудиторията - той я е приготвил, ако обаче претърпи провал и не стане вкусна - аз съм й майсторката...кандисах, имам ли избор. Но, затова пък взех ръководството в мои ръце.....както казва   Пеги от  "Женени с деца" - "мъжът е главата на семейството, но жената е врата", който манипулира движението на главата по свой образ и подобие.... ......брилянтно казано!
Като сламка за нашата пуйка, използвахме една рецепта на списание GoodFood, но доста неща променихме - някои забравихме, други спестихме за по-лесно и бързо, а някои гяволии при пуйко-готвенето си знам от предишен опит с туй пернато........
Получи се невероятно вкусна Коледна компилация

ПЪЛНЕНА ПУЙКА С КЕСТЕНИ,
БОРОВИНКОВ СОС И ГАРНИТУРА ОТ  
ПЕЧЕНИ ЯБЪЛКИ И ЛУК


Необходими са ви:
1 пуйка, моята беше Бг охладен екземпляр с тегло 4.5 кг.,
1 голяма глава лук,
2  големи по-киселички ябълки,
450 гр. кестени, премерени  след почистването им,
650 гр. сурова наденица от Еленски майстори, или друга от високо качество,
300 гр.бекон,
450 гр. сурови гърди, или вратна пържола,
1/2 бутилка качествено червено вино,
сол и черен пипер на вкус,
червен пипер,
1 суп.л.мащерка - сушена,
1/2 връзка пресен магданоз,
7-8 листенца прясна салвия /или сушена/,
1 яйце,
1 суп.л. овесени трици или галета,
1 пакетче масло,
олио от гроздови семки,
няколко големи листа от кисела зелка.

Най-трудното и пипкаво нещо е обелването на кестените. Нацепихме ги на връхчето и ги сложихме да се отворят в микровълновата. После ги обелихме - гадничка работа ви казвам.....затова още 2 дни преди това го сторихме и ги мушнахме в хладилника да си чакат реда...А пуйката, също 1 ден преди готвенето, намазах цялата със смес от мащерка, черен и  червен  пипер, и сол. И хубаво под кожата намазах с много, ама много масълце.  И също я слагам в хладилника да си почива преди големия ден......В едно интервю, Богдана Карадочева сподели, че Коледната пуйка инжектира със спринцовка с огромно колечество разтопено масълце. Ами така й се пада на пуйчицата, като е с такова суховато месце......
Приготвяне на плънката :
Сипвам малко олио в тенджерата и започвам задушаването на наденицата / извадена от червото/ и нарязаните на парченца гърдички /не на много ситно, за да се усещат/. Капвам малко вино , да не се пържат и после да страда тумбачето....След около 5 минути, прибавям нарязания лук, кестените, ябълките /обелени и нарязани на кубчета/, овесените трици /просто нямах галета/  и всички подправки. Махам от огъня, а като поизстине малко, чуквам яйчицето да сплоти цялата армия от продукти и аромати.
И се отпочва пълненото на клетата птица.....Преди това обаче съм я шпиковала с нарязаното на ситничко беконче- после като се реже пуйката, бялото месце и бекона са оформили чудесни шахматни шарки - ще ги забележите на последната снимка...Пълня коремната кухина, около шията, и там където има големи джобчета между кожа и месце. Позашивам тук-там. И завивам хубавичко отгоре с   листата от киселата зелка - хем я задушават, хем пък я пазят от прегаряне. Изливам страдалчески  в тавата половинката бутилка вино - то хем трябва да е хубаво, хем  да не ви се къса  сърцето прекомерно...... Пъхвам във фурната и буквално я забравям там да се пече дълго и продължително на около 180 градуса. За около 4-5 часа.....поне 2-3 пъти полейте пуйката със соса от тавата.
През това време можем  да се полюбуваме още малко на  подаръците, които е оставил за нас под елхата добрия старец..., а по -късно  да спретнем

БОРОВИНКОВ СОС


В тенджерка сварих
замразени червени боровинки- около 200 гр., със
чаена чаша червено вино
 и кубче масълце,
сол - много малко,
може малко захар, вкуса трябва да е сладникав,
хубавичко да се редуцира сместа . Пасирам, за да стане хомогенна смес, връщам на огъня и пускам
10-тина сушени червени боровинки да плуват вътре за разкош....клоква за минута и махам от котлона. Ако се наложи, сгъстява се с царевично нишесте. И воала - чуден сос......

ПЕЧЕНИ ЯБЪЛКИ И  ЛУК за гарнитура


Нужни са ни :
ябълки, за всеки на софрата да има по една,
лук, отново бройката да е съобразена с численноста на гуляещите,
1 чаена чаша вино- пак от онова хубавото...,
сока на 1 лимон,
малко сосче от тавата с пуйката,
1 малко бурканче конфитюр от боровинки.

Ябълките се обелват и се обливат със сока от лимона. А  при махането на дръжката /семките остават...те са най-полезните/, се оформя една мъничка дупчица, която се пълни с боровинковото конфитюрче. Обелвам и лука. Нареждам ябълките и лука  в тавичка. Поливам с винцето и сосчето от пуйката. И право  във фурната..... Запичат се за около 20-30 минути, да се позачервят отгоре, но да не се кашнат. Получава се страхотна вкусотия, която съвършенно си кореспондира с пълнежа и пуйката.
И сега да погледнем какво се случва с нашата пуйка...
Тя се е запекла перфектно. Махам много внимателно и с мерак от тавата /тук е момента, в който можете да се провалите напълно, като се разпадне птицата!/ и поставям в голям съд за сервиране. И понеже в тавата е останало доста голямо количество  вкусно сосче /въпреки че сме отляли малко при ябълките.../- спомняте си, че то е от вино, разтопеното  масло,но  е получило и цял букет от вкусове и аромати и от пуйката и плънката.. Та сосчето сгъстявам с малко царевично нишесте и се получава още едно ароматно винено сосче
за поливане на пуйката. Около птицата  подреждам печените ябълки и лук, и украсявам с няколко стръка салвия. Но ..пуйката е грехота да се полива само със сосчета, пък били те и от боровинки, вино и масло...задължително се полива и с  хубаво червено вино, в количества на всекиму според потребностите....
В едно градче до моя роден град, имат следния диалектен лаф, като стават от пищна трапеза, като нашата:
" Си наядоФ, си напиФ,  си надуФ и станаФ като мяФ ! "
Ей това се случи  и с нашта сговорна дружина в компанията на тази чудно вкусна пуйка, еднакво подходяща и за Коледна, и за Новогодишна трапеза, а и за всеки празничен повод. 
 

ДА ВИ Е СЛАДКО,  
И ЦВЕТНО,
И УСМИХНАТО 
НА ДУШАТА И ПРЕЗ НАБЛИЖАВАЩАТА 2011 ГОДИНА!

33 коментара:

  1. Уха!Е, с те такъв дзвер не съм се борила:))))Браво на вас!;)Весели празници!:)

    ОтговорИзтриване
  2. Аааааа, изглежда тооооолкова вкусна! НО признавам си, не бих се наела с борбата, вижда ми се като цял ден пред печката! Поздравления, станала е изкусителна!:-)

    ОтговорИзтриване
  3. Мария, първо да ти кажа Наздраве с онова хубаво вино!!
    Половинката ти трябва да се "дуе", защото е станало много добре!
    Много здраве, любов, усмивки, много пътешествия и късмет на твоите хубавици!
    И да си кажем тази година реално Наздраве с хубаво вино!
    Поздрави от мен, Дани!

    ОтговорИзтриване
  4. Ondine,LaMartinia, не е чак толкова страшна борбата, пък и е неравна...а готвенето не е хич пипкаво, като се изключи подготовката на кестените.
    Дани, мъжа ми вече 2 дни се разхожда гордо наежен като пуяк.....
    На-здраве да ви е и на вас!

    ОтговорИзтриване
  5. Много добри идеи за прекарване на тази част от годината.Може би ще потърся и ще опитам да приложа

    ОтговорИзтриване
  6. Цветно с Мария! Да, при теб винаги е много цветно, дори когато приготвяте пуйка. Изглежда много вкусно! Весела Коледа!

    ОтговорИзтриване
  7. Преглъщам, преглъщам и пак преглъщам! Много сочно изглежда месцето и с тази кожичка, пък и пълнеж и всякакви екстри наоколо - прелест!

    ОтговорИзтриване
  8. Честита Коледа! Много здраве, уют и топлина в душата и домът ти, Мария!
    Весели празници! :-)

    ОтговорИзтриване
  9. Страхотно!
    Много обичам пълнена пуйка, по Коледа обикновено правя и също слагам кестени, но твоята рецепта е по-различна и много интересна. Изглежда неустоимо вкусно и примамливо!
    Сега съжалявам че тази година изневерих на традицията и замених пуйката с друго :)

    Хубав и ведър ден, Мария!

    ОтговорИзтриване
  10. rezeptata e mnogo interesna! ne sam ja sre6tala to4no taka nikade drugade...snimkite sa strahotni...

    ОтговорИзтриване
  11. Леле каква невероятна рецепта! Силно впечатлена съм!

    ОтговорИзтриване
  12. Голяма кулинария. Раблезианство, което ми е по сърце:)

    ОтговорИзтриване
  13. Мария,Честита Коледа и от мен!
    Поздравления за двама ви за чудесно приготвената трапеза!Беше истинско кулинарно и естетско удоволствие да чета и гледам снимките...а за гостите ви,като опитали пернатото в компанията на хубавото вино и домакини, емоцията е била цялостна!

    Весела Нова година!

    ОтговорИзтриване
  14. Невероятно! Страшна вкусотия!
    Всичко най-добро от мен за Новата година!

    ОтговорИзтриване
  15. Честита Нова годниа, Мария!
    Нека тя да бъде много здрава, щастлива и благополучна!

    А пуйката - е съвършена!!! Да му потекат лигите на човек :)

    ОтговорИзтриване
  16. Честита нова година, Мария! Нека е цветна, вкусна и ароматна за теб и любимите ти хора!
    Рецептата е изключителна!

    ОтговорИзтриване
  17. Маслинка, лед, мартини,
    наздраве и за много години!
    Весели, здрави, засмяни
    и цялата година пияни,
    но не от домашна ракия,
    а от любовна магия!

    ОтговорИзтриване
  18. За много години, Мария!
    Пожелавам ти прекрасна година изпълнена с поводи за много усмивки, с нови и прекрасни преживявания, с любов и сбъднати желания!

    Сърдечен поздрав!

    ОтговорИзтриване
  19. Да е Честита Новата 2011 Година,Мария!
    Здраве, успех и щастливи дни,
    изпълнени с хубав късмет, сбъднати мечти и много поводи за радост!
    Страхотно е..., поздрави, Диана

    ОтговорИзтриване
  20. Chestita nova 2011! Neka tja da ti donese mnogo zdrave, shtastie, ljubov, usmivki i sbadnati zhelanija!

    ОтговорИзтриване
  21. Dear, пепеляшка.

    Прекрасна ястия.

    Надявам се да има щастлива нова година.
    тя е пълна с добро здраве и благоденствие и наслада.

    Благодарим Ви за Вашето посещение.
    От Далечния Изток, Япония.
    ruma

    ОтговорИзтриване
  22. Когато старата година си отива,
    а Новата в дванайсет се роди,
    желая ти от все сърце да си щастлива
    и нека в тази нощ красива
    се сбъднат всички твои хубави мечти!
    Честита Нова 2011 година!:))

    ОтговорИзтриване
  23. Апетитно, апетитно. апетитно... Свалям ти шапка!!!

    Честита Нова Година и тука Мария!

    За много години и да сме живи и здрави! :)

    ОтговорИзтриване
  24. За всяка пуйка би било гордост да попадне под ножа, за да получи такова кулинарно ухажване!
    А потърпевшите от консумацията й хич не са за оплакване горките, макар и надути като "МЯВ".
    Хайде на хаирлия да е! Спорна и благодатна 2011-ва! Но все таки не разбрах какъв беше дела на съпругът в цялото приготовление, като е бил негов ред да се погрижи за новогодишната трапеза:-)).
    Живи и здрави, догодина до амина! Дай Боже!

    ОтговорИзтриване
  25. Честита Нова Година,Мария!Целувам те!

    ОтговорИзтриване
  26. Честита 2011г., Мария!
    Уютно и безобразно вкусно е при теб, не за първи път :)

    С пожелания за много обич и реализирани вълшебства!

    ОтговорИзтриване
  27. Благодаря ви, приятели, за прекрасните пожелания!
    Дано, дано, дано.....всичко пожелано от вас, се сбъдне!
    Бъдете здрави и вие, и много щастливи !
    И заповядайте отново тук!

    ОтговорИзтриване
  28. Пепеляшка, знаеш, че съм голям фен на блога и не само на пътешествията! Следя всичко с голям интерес и съм приготвяла по твои рецепти и пълнена тиква, и гръцката мусака, повечето салати и риби- всичко е много вкусно. Обаче на Нова година с такава пуйка по твоята рецепта избих рибата.....обрах точките, направо беше фантастична тая пуйка! Е, без боровинковия сос, де, за него нямах ресурс!
    Затова ти благодаря от сърце и ти пожелавам и през Новата година да ни радваш и разхпождаш по света и унас! И да ни предлагаш такива вкусни неща! И да си жива и здрава, и ти, и твоето семейство!
    Чакаме продълженията за Кападокия!

    ОтговорИзтриване
  29. Надежда,
    чудесно е, че съм могла да "овкуся" вашата трапеза! И ти благодаря за доверието!
    Дано да е здрава и хаирлия Новата година за теб, и за всички почитатели на блога!И за всички случайно попаднали тук!
    За много години!

    ОтговорИзтриване
  30. За втора поредна година ще я правя. Няма такава друга вкуснотия. Благодаря за рецептата. И весели празници !!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радвам и да ви е сладко! И моята пуйка си чака реда в хладилника...
      Светли и вкусни празници!

      Изтриване