10 декември 2010

Пълнен заек, дремещ в тиква

Тази рецепта е в отговор на предизвикателството на  Лети  за приготвяне на вкусотийки  с тиква  и получаване на  тиквен медал..
И така......като компилация между моите рецепти
 ПЪЛНЕНА ТИКВА С ДРУСАН КЕБАП    и  
ЗАЕК С РОЗМАРИН с гарнитура от ТИКВА С БАЛСАМИКО ,
се роди идеята за

                        ПЪЛНЕН ЗАЕК, ДРЕМЕЩ В ТИКВА



Освен
1 цяло зайче
ви трябват още:
1 свинска тиква, или половинката част на тиква-цигулка,
1 каф.ч.ориз басмати,
5-6 гъбки печурки,
2-3 с.л.зехтин,
2-3 стръка розмарин /или щипка сух розмарин/,
черен,червен пипер и сол на вкус,
1 голяма глава лук,
3-4 скилидки чесън,
1 чаена ч.бяло вино,
щипка джинджифил,
щипка люспи чили, ако обичате люто.
Задушавам лука  в зехтина, прибавям ориза и нарязаните  гъбки, и оставям да поомекне. Задължително ориза трябва да е почти сварен, защото после при пълненето в зайчето, не се сварява допълнително- не знам как става така, може би не достига до него течност....Преди да сваля от огъня, овкусявам с нарязания на ситно чесън, черен и червен пипер, чили, джинджифил, розмарин и сол. Посолявам зайчето от всички страни.
Напълвам коремната кухина на зайчето с ориза и затварям коремчето с клечки за зъби.
Тази година хич не се намират свински тикви, затова за целта съм си купила половинка тиква-цигулка. Махам месестата, издължена  част, която по-късно използвам за приготвяне на  ТИКВЕНИК с кокосови стърготини
 и ползвам само кръглата част, прилична на голяма паница.  Почиствам тиквата от семки и в така оформената тиквена съдинка, слагам да полегне пълненото зайче.За да се събере, зайчето свивам на кълбо. Ако са ви останали гъбки, подредете няколко около зайчето. Поливам с чашата вино, в която съм разтворила много малко сол, черен пипер, джинджифил- течността си остава в тиквата. Слагам отгоре парче фолио за капак и забравям във фурната за около 4 часа. Е, все пак поне веднъж надникнете, за да проверите какво се случва. И на финала махнете фолиото, за да може зайчето и тиквата да получат златист и неустоим загар.....Ако течността не се изпари и остане в тиквената съдинка, можете да я излеете в малка тенджерка и да я сгъстите с царевично нишесте- получава се пикантен и ароматен сос, който чудесно полива месцето и гарнитурата към него.
Сервирам парче тиква с гъбки, парче месо от зайчето и лъжица плънка с ориз. И сосче...Страхотно си пасва с някаква туршийка или
ОПУКАНИ, ПЪЛНЕНИ КАМБИ,
 киселичкото финно допълва  и смекчава сладкия вкус на тиквата. И както е видно на снимката, поляхме обилно с любимито ни вино Енира . Получи се истинска есенна феерия от  аромати, а за вкуса - просто трябва да опитате.....

А когато премине сезона на тиквите, зайчето си го пълня и изпичам във фурната в тавичка, като  розмарина, който перфектно кореспондира с тиквата, тук  заменям с джоджен. Пак си е много вусен зайко-байко и без да е задрямал в тиквата.....

Лети, незнам дали ще заслужа тиквения медал, но ти благодаря, че ме провокира за тази игра, и се получи една наистина много вкусна комбинация от заек и тиква, която вече  2 пъти приготвям .
Мисля, че това е и едно ефектно хрумване за Коледната или Новогодишна трапеза.
И изобщо, за настъпващите зимни студове ....

Вижте също празничните рецепти за :

-   ПЪЛНЕНА ПУЙКА С КЕСТЕНИ, или празнична компилация между пернатото, кестени, боровинков сос, печени ябълки...и много настроение

Да ви е сладко и на вас!

16 коментара:

  1. Добре си подремва наистина.Скица такава .... прегръщам те!

    ОтговорИзтриване
  2. Мария, ще гледам да похапна без да будя зайко :)
    Така де, няма да му развалям хубавата дрямка!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  3. Уха... това, ако ми падне... Страшна рецепта, лошото е, че нямам заек :( Изглежда умопомрачително!

    ОтговорИзтриване
  4. Мария,
    впечатляващо предложение, представяне и снимки!
    Много ми допада!
    Поздрав и хубав уикенд, Диана

    ОтговорИзтриване
  5. Както си подремва, така и ще го хапнем :)
    Харесвам идеята, ще се възползвам :)

    ОтговорИзтриване
  6. Добра рецепта за заек.
    Иначе ми е твърде сух :)

    ОтговорИзтриване
  7. Ти си гениална чревоугодница! Ами като нямам зайче?! Може ли едно пиленце да си полегне в тази тиква?

    ОтговорИзтриване
  8. Ей, хора - зайчета има във всички по-големи вериги магазини, не се оправдавайте...грабвайте по едно зайче и го слагайте в тиквата. Е, разбира се, че може и с пиле, с пуйка....
    Благодаря на всички за ласкавите коментари! На всички ви вкусен уикенд - със или без зайче!

    ОтговорИзтриване
  9. При Пепеляшка всичко е приказно!!!
    Та се сетих за "Приказки под шипковия храст".Само не знам Ушко или Зъбчо е заспал в тиквата.

    ОтговорИзтриване
  10. Да бе, с пиле :)
    Друго си е пълнен заек, а така в тиквата остава и сочен явно в леглото.
    Много апетитно изглежда!

    ОтговорИзтриване
  11. Мария,
    включвам се късно, защото отсъствах за уикенда.
    Възхитена съм от тиквеното предложение!
    И идеята, и изпълнението са прекрасни. Изглежда много вкусно и в комбинацията на червено винце и камина - наистина изкусително предложение за студените дни.
    А дворът ти отново е като приказка! Май го видях на снимки във всички сезони и все изглежда невероятно.
    Хубава нова седмица и много вдъхновение за предколедните приготовления!

    ОтговорИзтриване
  12. Вили,усмихнах се, заради спомените за приказката....
    Пепи, не всички си имаме в къши авджия, като теб - щастливка си ти!
    Лети, е щом на теб ти допада моята рецепта- това беше и целта на занятието! Но наистина покрай твоята закачка, се получи една чудесна рецепта, коята трайно се настани в нашето зимно меню.
    Спорни празнични приготовления на всички ви, и много усмивки!

    ОтговорИзтриване
  13. Мария, много ми хареса рецептата, а сега е тъкмо сезонът на тиквите, остава само Зайко да си намеря и веднага го приспивам. Благодаря ти за споделената вкусна рецепта!
    Сърдечни поздрави

    ОтговорИзтриване
  14. Ева, добре си дошла тук! А като ти познавам способностите - представям си каква естетска фотосесия ще му спретнеш на зайчето !
    Поздрави и на теб и много настроение за празниците!

    ОтговорИзтриване
  15. Ех че е било весело ... че и вкусно при това :)

    ОтговорИзтриване