13 декември 2010

Ориенталски пътепис с елементи на адвенчър - КАПАДОКИЯ 3, Подземният град ДЕРИНКУЮ


Кападокия  /всички пътеписи - ТУК./  е удивително място, защото  освен невероятните причудливи скали, сътворени от природата и някои оформени, като къщи, църкви и манастири от човека, има и един мистериозен и граничещ с фантазията свят - това са подземните градове.   Открити са около 30 подземни града, а има и още много неоткрити. Но  най-забелижителни за туристите са Деринкую и Каймаклъ, два града свързани с тунел от 8 км., и все още представляващи загадка за археолозите.

Подземния град Деринкую


Строителството му в меката туфеста скала е започнало вероятно от фригийците в 7 век  пр.н.е. Смята се, че е разширен през Византийската епоха.

Деринкую е дълбок 55 метра, има 11 етажа . Използвал се е за временно обитаване, когато градът на повърхността е бил под обсада. Той е проектиран така, че над 10 000 души са могли да живеят под земята в продължение на месеци, защитени от вражеските  армии.

Не мога да си представя как  с тогавашните примитивни сечива   се  издълбава една стая. ....А целият този лабиринт? И колко време е било нужно на древните да се справят с тази трудоемка и оптимистична, дори по критериите  на модерните хора, задача....? 
И ако за построяването на Египетските пирамиди са се блъскали неуморно 100 000 роби в продължение на 30 години, какво пък ли е било тук положението...? Никой  не може да гадае......

И какви на ръст са били всъщност древните? Достатъчно едри и високи, за да издържат на този непосилен труд, или слаби и ниски, за да могат успешно да се провират в издълбания тесен лабиринт...? Загадки много.......

В Деринкую има помещения за всички дейности на древните...Помещения за животните, винарна, кухни, трапезарии, хранилища, складове, дори училище и малък параклис.

И километрични тунели.....

В Деринкую има и огромни подвижни кръгли камъни /подобни на воденичните/, дебели почти 60 см, с диаметър над 180 см. и тежки към 500 кг. Това всъщност са били портите на града, които  можели да се изтъркалят при необходимост за затваряне и отваряне на подземието. Всеки етаж може да бъде затворен отделно.


Тъй като са  строени в продължение на  векове, тези уникални подземни градове в действителност са продукт на различни култури.

Деринкую е бил открит случайно през 1963 г., от човек, който разширявайки своето скално жилище, попада на мистериозна стая, изсечена до неговия дом. Любопитството му надделява и той продължава да копае, откривайки още и още пространства. След това неговото дело продължават археолозите, като това става едно от най-забележителните им приключения и открития за миналия век.


Открит е за посетители през 1969 г. и към днешна дата, само десет процента от подземния град е достъпен за туристи.

Тук има 52 вентилационни шахти за чист въздух - и то напълно  съвършенни. Може да се наблюдава от 7 етаж , как цигарен дим  се движи  по вентилацията  ускорено към повърхността на подземията, без да се разсейва по пътя си.




Произвеждало се е и вино в специални помещения :

Ако сте ходили във Версайския дворец, знаете че там тоалетни няма. И аз останах очудена, но пък положителното е, че това сигурно е наложило откриването незабавно на френските парфюми, хи-хи...
Е, тук, в подземния лабиринт Деринкую, има обаче и тоалетни - те са на горните етажи, заедно с конюшните, за да излиза миризмата веднага навън и нагоре.


Кападокия е изумително място и не може да се разгледа за ден-два.
 Всеки ден тук имахме нови и нови изненади.Затова
СЛЕДВАТ ПРОДЪЛЖЕНИЯ......
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
Прочетете още :
ЛОКУМЕНАТА УСМИВКА на ОРИЕНТА

Ориенталски пътепис с елементи на адвенчър - КОНИЯ, градът на ТАНЦУВАШИТЕ ДЕРВИШИ

Ориенталски пътепис с елементи на адвенчър - град ЕСКИШЕХИР

Ориенталски пътепис с елементи на адвенчър - КАПАДОКИЯ 1

Ориенталски пътепис с елементи на адвенчър - КАПАДОКИЯ 2, село Гьореме

Ориенталски пътепис с елементи на адвенчър - КАПАДОКИЯ 4, Музей на открито-Гьореме

Ориенталски пътепис с елементи на адвенчър - КАПАДОКИЯ 5 , РОЗОВАТА ДОЛИНА

Ориенталски пътепис с елементи на адвенчър - КАПАДОКИЯ 6, Долината на фалосите...и други подобни истории.....

Ориенталски пътепис с елементи на адвенчър - КАПАДОКИЯ 7 , ДОЛИНАТА ЗЕЛВЕ

Ориенталски пътепис с елементи на адвенчър - КАПАДОКИЯ 8, ПОЛЕТ С БАЛОН над Чавушин

Ориенталски пътепис с елементи на адвенчър - КАПАДОКИЯ 9, ДОЛИНАТА СОАНЛЪ + финално клипче

10 коментара:

  1. И отново - много интересно. Благодаря за разказа!

    ОтговорИзтриване
  2. Освен скалните домове и църкви, определено най ме шашна преди години един подземен град, който посетихме в Кападокия. До тогава мислех, че тези неща не съществуват и бях в еуфория :). Това беше доста отдавна, за това и ми беше много приятно да прочета отново. Не бях виждала изображения на това как е изглеждал града в разрез. Благодаря ти, че ми припомни. Кападокия си е приказка! Поздрави и хубави дни!

    ОтговорИзтриване
  3. Боже, какви чудеса има по този свят, Боже! Да си жива и здрава, че ни ги показваш!

    ОтговорИзтриване
  4. Изумително, Мария :) Благодаря, че ни го показа :)

    ОтговорИзтриване
  5. Много интересен, ще следя продълженията.

    ОтговорИзтриване
  6. Мария, изумителен разказ! Благодаря!

    ОтговорИзтриване
  7. Наистина е удивително.Добре,че си ми ти,че по този начин и аз да пообиколя малко.За жъжаление,винаги когато съм в чужбина е само и само по работа.За разходки врема ... не! Благодаря ти,чудно е!

    ОтговорИзтриване
  8. Мария,
    изумително място и чудесно представяне,
    Благодаря!
    Поздрави, Диана

    ОтговорИзтриване
  9. Ей, толкова приятно ми е да обикалям с теб из Турция. Беше ми интересно и в Лондон, и в Барселона....и по нашите планини. Но от Кападокия като че ли съм особено впечатлена, все пак такива неща не бях виждала никъде, а доста и аз съм пътувала.При първа възможност обаче и аз ще посетя Анадола- след твоите разкази едва ли има някой дето не иска това. ти направо гид можеш да ни бъдеш.....
    Благодаря и чакам още......

    ОтговорИзтриване
  10. Много хубав пътепис. На нас ни предстои пътуване до Кападокия след няколко седмици. Също така сме и колеги блогери :) нашият блог е на patuvaj.blogspot.com. Ще се радваме да го погледнеш. :)

    ОтговорИзтриване