09 юли 2010

Сос Latholemono (λαδολέμονο)

 Много популярен сос в Гърция, неверояна компания на всякакви риби и морски дарове, а и за месо.Има много разновидности на Latholemono, но основата е от зехтин, лимонов сок и  морска сол. Моето лично предпочитание е да се добави вкус на чесън и риган. Може да се прибавят и  горчица, различни билки и подправки, моркови......въпрос на вкус.
Аз ви предлагам любимият ни вариант на 
  
                                          Latholemono с риган, магданоз и копър




Необходими са ви
2-4 лимона
по 1 малка връзка магданоз, копър и пресен риган
чаена чашка зехтин
морска сол- прясно смляна
1 глава чесън, може и повече

Приготвям си  сок от лимоните и го поставям в буркан. В блендер смилам подправките и скилидките чесън. Слагам и тях в буркана, заедно със смляната морска сол и зехтина..За нашият вкус повече е количеството на лимоновия сок, но в оритиналната рецепта , водещ е зехтина.  Затварям добре и енергично разклащам. Можете да приберете в хладилника и да сервирате с различни риби и дарове от морето....:

С  Печен лаврак на скара :



 С  Октопод на скара - сосът се приготвя само с много риган от зелениите, ако е пресен още по-добре.





Да ви е сладко!

3 коментара:

  1. Мария, много хубаво предложение -по мой вкус :)
    Хубаво лято!

    ОтговорИзтриване
  2. При възможност ще пробвам този наистина прекрасен сос

    ОтговорИзтриване
  3. Сосът е прелест, благодаря за рецептата.

    ОтговорИзтриване