21 юли 2010

Печен ЛАВРАК -butterflied със сос Latholemono


 Преведено буквално на български  butterflying   ще значи, да заприлича рибата на пеперуда, чрез отстраняване на гръбнака и повечето от костите на  рибата с главата .  А това е  един чудесен начин за по-хубаво препичане, по-интересно сервиране, а и най-вече за по-лесно хапване след това. Ако на рибата-пеперуда се премахне и главата, тя заприличва на хвърчило /kite/ и този метод пък се нарича  Kiting. Така че дали пеперуда или хвърчило - изберете сами....
 Освен ако не си уловил сам своята риба , наистина трябва много да се внимава при покупката на прясна риба /аз замразена не купувам..../.
Ето няколко съвета за избор на прясна риба.
 Първото и най-важно условие - винаги  купувам цяла риба. Разните там филетирани риби, а особено тези които са и вече мариновани......не купувам!, винаги може да се окаже, че  се  прикриват  някои недостатъци.....Но дори и цяла, рибата пак трябва добре да се огледа:

Погледнете очите - те трябва да са ярки и ясни . Очите са прозорец към наистина прясната риба, защото те избледняват бързо и хлътват.
• Следващия поглед към рибата - тя трябва да има нещо като метален отблясък на кожата, да не е със изсъхнали люспи или кожа.
Помиришете рибата ! Ако е прясна, рибата трябва да мирише на чиста вода, или една идейка на море или водорасли. При никакви обстоятелства не трябва да се купува лошо миришеща риба. Нито мариноването , нито готвенето, ще реши проблема.....макар, че често с маринатата се прикрива точно това..
Вижте хрилете на рибата. Те трябва да бъдат наситено червени, а ако рибата не е прясна, те стават бледо-керемидени или дори кафеникави. А нали знаете, че рибата се вмирисва от главата- т.е. от хрилете......
И така, какво ни е необходимо за

                     


        Печен ЛАВРАК -butterflied със сос Latholemono

кухненска ножица,
много остър  нож или специален такъв за филетиране /той е тънък и дълъг/,
дъска за рязане,
и, разбира се, няколко риби , в моя случай Лаврак - по-подходящи са по-големите риби,
прясно смляна морска сол,
прясно смлян черен пипер,
малко зехтин.



 Почистете рибата от вътрешности и люспи, като оставите главата, но се уверите, че хрилете са отстранени. Разрязвате рибата по продължението на разреза на корема /откъдето са почистени вътрешностите/  към опашката, обръщате с корема надолу и притискате силно отгоре по цялото продължение на гръбначния стълб. После  с помоща на ножицата махате гръбначната кост и доколкото е възможно костите. От нея можете да си направите  вкусна Рибена чорбица, особено ако е останало повечко месце. Ако успеете да  извадите майсторски само гола кост- просто я хвърлете. Е, първите опити са малко по-трудни..


Но, вече имате една риба-пеперуда, която, само  преди да  хвърлите на скарата, барбекюто или грила, поръсвате с прясно смлените морска сол и черен пипер. напръсквате и с малко зехтинче и мятате за печене. Достатъчни са по 3-8 минути печене от всяка страна, на предварително добре загрята скара.
Сервирах Лаврака, обилно полят  със   Сос Latholemono
  и   Салата от зелен боб. Според сезона, прекрасно се вписва и   Салата от червено цвекло. Подходящи са и   Сос Тартар или   Сос Скордаля.
И да не забравите изпотената бутилка бяло вино...
А ако сте и на морския бряг, идилията ще е пълна !
  

Дали ще е като пеперуда или хвърчило, Лаврака можете да приготвите и по други начини-  ВИЖТЕ   ТУК,    и ТУК    и ТУК.

Да ви е сладко!






8 коментара:

  1. Друго си е добавката от варена царевица

    ОтговорИзтриване
  2. Охоооо, като морско чедо, не мога да не оценя прелестта на тази рецепта!
    Само мога да кажа, че си майстор, Мария!

    ОтговорИзтриване
  3. Марийче,
    наистина са страхотни твоите рибни рецепти, а лавракът е чудесно приготвен. Описанието, препоръките, снимките - от специалист!
    Благодаря,
    харесах и гарнитурата, очаровах се и от колажите.
    Много усмивки и морско настроение, Диана

    ОтговорИзтриване
  4. Прекрасно си се справила :)
    Толкова е апетитно..
    Ама да си съвсем на брега, а не да живееш на морето!
    Поздрави и прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  5. Страхотна рецепта! Но аз не бих пил българско шардоне-много спирт му слагат :(

    ОтговорИзтриване
  6. Прекрасни са колажите!Много добре е поднесено и всичко останало,поздравления от мен!
    Това за хрилете на (не)прясната риба не го знаех.Аз също не купувам замразена.

    Приятно ми беше да намина!
    :-)

    ОтговорИзтриване
  7. ООооооох неприлично вкусно! Това ще да е от тези рецепти, които ще ги сполети съдбата през следващия уикенд, когато припалим барбекюто:)

    ОтговорИзтриване
  8. Мария, благодаря за полезните съвети си дала за изобра на прясна риба, както и за чудесните фото-мозайки :) Щастливо лято!

    ОтговорИзтриване