15 март 2010

Моята голяма луда английска .... любов - PAIN AUX RAISINS


Какво се случва, когато в едно внушително,  предано на традициите, английско, не много кулинарно пространство, като
попадне чужденец-лакомник като мен…
Ами, най-неочаквано...ъ-ъ-ъ, се влюбва, и то още с първата хапка....
Срещнахме се тук


и после не можех да устоя и
идвах всеки ден,
по няколко пъти на ден,
исках да го имам непрекъснато -
да му се наслаждавам бавно и страстно,
да запомня аромата му,
вкуса му,
да го запазя на върха на небцето си.....задълго... за-ви-на-ги...
Не можех да му се наситя,
лакомо консумирах връзката ни при всяка наша среща,
можех да го деля единствено и само с чаша ароматно кафе...
Но..., седмицата свърши, и аз трябваше да се прибирам обратно в милата родна кочинка.....
как-се-га-ще-жи-ве-я-без-не-го ?????
Изпаднах в дълбока депресия, позната по тези места единствено на Хамлет.
Разделихме се...........
После, покрай Коледа, получих от дъщеря ми няколко от моите любимци, въпреки че бяха поизгубили от чара си, малко посмачканички - все пак  бяха прелетели стотици километри, сбутани между нейните тУЙлети ....но ...бяха все така изкусителни!
Изпаднала в кулинарна абстиненция, се обърнах за помощ към чичко Докто.. ,не-е-е, към чичко Гугъл.
И от сайт на сайт, попаднах на моя любим тук....
Ха-ха,    аз го срещнах в Лондон , а той бил с френски произход !
И благодарение на Мира, заговорихме на еднакви езици, без да се изгубим в превода.
И сега, с огромно удоволствие, искам да ви запозная с моята голяма луда английска любов

НЕГОВО ВЕЛИЧЕСТВО,
НЕУСТОИМИЯ 
PAIN AUX RAISINS     




 Pain aux raisins буквално представлява
Бриош-охлюв с яйчен крем и стафиди.
Има го навсякъде в Лондон , но аз го харесах най-много във веригата английски заведения Pret a manger , известни със своята прясно приготвена и екологично чиста храна.
И след като Мира ми преведе рецептата, все пак лакомник в нужда се познава, за което сърдечно й благодаря, оставаше само приготвянето - бая кураж събирах, докато накрая се пробвах....


Ето нужните  продукти :

500 г бриошово тесто
250 г сладкарски яйчен крем
150 г стафиди, накиснати предварително в 100 мл ром



1 яйце за намазване

Приготвяне
Тестото се разточва на правоъгълник с дебелина 8 мм.



 Намазва се със изстудения сладкарски крем.



Поръсва се с изцедените стафиди.



Навива се на руло.



Нарязва се на охлюви с дебелина 3 см, които се поставят върху плоска тава, предварително намазана с масло.
Сплескват се с помощта на шпатула и се оформят на кръг- това сплескване не ми се удаде много успешно май, та не са в много перфектна форма моите охлюви... Оставят се да втасат в затворено, леко влажно пространство (максимална температура 50 градуса), докато удвоят обема си.
Фурната се загрява на 200 градуса. Рулата се намазват с разбито яйце.


Пекат се около 20 минути на 200 градуса.При мен печенето беше 30 минути.
Забележки – ако фурната е много гореща, горният слой стафиди могат да прегорят. Може да се глазират отгоре като се намажат със захарен сироп и се върнат за 2 минути във фурната.
По някакъв странен за мен начин, кремчето почти попива в тестото и го прави още по-ароматно и неустоимо. А как ухае цялата къща.....


А ето как се приготвя  Бриошово тесто:


500 г брашно
10г сол
20 г суха мая
250 мл разбити яйца (5 яйца)
250 г масло на стайна температура, нарязано на кубчета
60 г захар
100 мл вода
Брашното се поставя в дълбока купа и се оформя кладенче. Добавят се захарта и солта.



Маята се разбърква с 1 с.л. хладка (най-много 45 градуса) вода.





Разбитите яйца и разтворената мая се прибавят към брашното и започва да се меси, като се добавя по малко от водата.













Получава се гладко и леко лепкаво тесто. Продължава месенето в продължение на 15 минути, като тастото се разтегля и после сгъва, за да му се придаде еластичност. Полученото тесто трябва да е гладко и еластично. Прибавя се маслото и отново се меси, докато маслото се поеме изцяло.



Тестото се връща в купата, покрива се с кърпа и се оставя да втаса на стайна температура, докато удвои обема си.



Премесва се втори път и се съхранява в хладилник преди използване (поне 3 часа).

Забележки – препоръчва се тестото да се замеси от предната вечер за използване на следващата сутрин. Внимание, маята не понася гореща вода и не е желателно да се смесва със сол. Не оставяйте тестото да превтаса, може да се развие неприятен кисел вкус. Бриошовото тесто може да се замрази, но не за дълго.



Приготвяне на  Сладкарски яйчен крем:
1 л прясно мляко
100 г брашно
200 г захар, при мен кафява захар
4 жълтъка
1 пръчка ванилия

Жълтъците се разбъркват със захарта. Разбиват се с миксер до побеляване. Прибавя се брашното и се разбърква добре. Разрежда се с половин чаша мляко.



Остатъка от млякото се затопля в тенджера за около 3-4 минути. Яйчено-захарно-брашнената смес се изсипва в топлото, но не горещо мляко. Прибавя се пръчката ванилия. Кремът продължава да се загрява до завиране, като се бърка непрекъснато с тел с движения във формата на цифрата 8. Когато заври, се снема от огъня и вече би трябвало да е достатъчно гъст.

Бриошовото тесто е подобно на нашето, козуначено, само дето по стар френски тертип има много масло, масло и пак масло......

Затова,
 наближаващите Великденски празници са повод отново да направя това изкушение още по-успешно.
Опитайте и вие!
Да ви е сладко!

23 коментара:

  1. Ах тази Пепеляшка! Пак е издокарала засукана вкусотия :)

    ОтговорИзтриване
  2. Страшно добре си ги докарала :)
    Нали си знаеш, че майсторите на тези прекрасни бриоши и производните им са французи, така да ти се топи в устата, и ти да искаш още, и още да ти е сладко, сякаш не го могат "братята англичани" :)))))
    Сърдечни поздрави!!!
    И да отидеш във френско да опиташ оригинала!

    ОтговорИзтриване
  3. Ще ме умориш от смях, Мария :) Но голямата ти английска любов с френски произход е направо върха :)
    Благодаря за рецептата, ще се възползвам скоро от нея :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  4. Неустоимо ми се прииска да си взема едно, изглеждат фантастично!Записах си рецептата, нямам търпение да пробвам:)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  5. Мария,
    поздравления -
    чудесна рецепта и пояснения,
    онагледяване и снимки!
    Неустоимо предложение!

    ОтговорИзтриване
  6. Нямах идея как се казва това нещо, но ми е ужасно любимо! Хиляди благодарности за рецептата и подробното обяснение!

    ОтговорИзтриване
  7. Фантастични са се получили, Мария! Поздравления и за изпълнението, и зе чудесното представяне! Радвам се, че рецептата ти е харесала :)
    Прочетох и разказа ти за Лондон и пак ми се доходи там :)
    Приятна вечер и поздрави :)))

    ОтговорИзтриване
  8. За първи път виждам такова нещо, но като гледам как изглежда съм сигурна, че ще ми стане слабост.

    Малко ламерски, ама да питам как да разбера ако тестото почва да превтасва?

    ОтговорИзтриване
  9. Благодаря на всички за хубавите коментари!
    Краси, и аз не съм много наясно с превтасването на тестото, просто го наблюдаваш непрекъснато- аз го държах 3 часа да втасва,както е написано, не посмях повече.
    Желая на всички трескави приготовлевия за предстоящите светли Великденски празници и много пролетно настроение!

    ОтговорИзтриване
  10. Аз да се отчета. Направихме ги, но станаха малко сухи, не знам защо. :( Иначе пък са много вкусни.

    Сега приемам идеи какво да правя с 4-те белтъка, които хартисаха.

    ОтговорИзтриване
  11. Краси, нещо се е объркало с тестото,или пък малко крем да си сложила...- иначе стават много пръхкави и хрупкави...абе това бриош тесто го водят за доста трудно за изпълнение...Благодаря ти за доверието обаче- и аз имах някои забележки към моите охлюви, но сл.път ще се справим блестящо!
    А към белтъците прибавяш на око захар или мед и кокосови стърготини,докато стане гъста смес и печеш на топченца - стават чудесни кокоски- много лесни и вкусни.
    Желая светли Великденски празници!

    ОтговорИзтриване
  12. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване
  13. Здравей Пепеляшка, много ми харесаха снимките ти на цветя, но като попаднах на тази рецепта, разбира се, не можах да не пиша, тъй като и на мен тези закусчици са ми много любими.

    Имам едно нетолкова успешно кроасаново тесто в хладилника и се чудя дали да не го направя на тези стафидени хлебчета. Ти как мислиш, дали ще се получи? Поздрави и мерси за хубавата рецепта :)

    ОтговорИзтриване
  14. littlethingslife, не съм спец по кроасаново тесто, но защо пък да не стане,като си ги намежеш с тоя чуден крем...номера охлювчетата да станат хрупкави, а кроасаните по принцип са си такива.
    Дано да се получи и добре си дошла отново!

    ОтговорИзтриване
  15. Съвсем случайно попаднах тук, но ще си остана дъъъъъъъъъъъълго. На човек, който не закусва от години, тези снимки могат да докарат аритмия :) и желание да се научи да готви /боже, какво казах!/. Благодаря ти. Цвети

    ОтговорИзтриване
  16. и аз попадам на твоя блог за първи път но ще го посещавам редовно , опитвала съм ги тези носиха ми ги от Парижжжж :)))) ,страхотни са бриошки . а имаше и едни други с кайсия и креммм ммм ммм не се описват :)))) , дано ти попаднат някога.За
    съвсвм кратко дойдоха едни французи и се опитаха да правят тези неща и твоите бриошки тук на местна почва .Наистина имаха и добри попадения ,имаха идея да обучат българи и даже си имаха и сайт ---НОООО всичко приключи твърде
    бързо:(... щанда беше в централни хали - единия им адрес. ДА си помечтаем : ))) ВЕСЕЛИ ВЕЛИКДЕНСКИ И ГЕРГЬОВСКИ ПРАЗНИЦИ !
    А.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Добре дошла и дано се забавляваш тук!
      Светли празници!

      Изтриване
    2. Пепеляшке блога ти е върховен Много ооо ооо те харесвам !!! Благодаря за отговора :) разглеждах още пътеписи и рецепти но се радвам че още толкова много ми остават :)


      само да кажа че аз харесвам само най-хубавото от най-хубавото , а по принцип ме интересува ВСИЧКО :)
      Светли празници и на теб!
      А.



      Изтриване
  17. Здравейте,може ли за това вълшебство да се използва жива мая и колко?Благодаря предварително.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Стелияна, извини ме, но бях на място без достъп до интернет. Но, аз съм ги правила само със суха мая, не мога да дам съвет за живата мая, но със сигурност ще стане!
      Поздрави и дано си успяла да ги направиш, а те се хапват и по всяко време на годината!
      М

      Изтриване