06 януари 2010

ЗАЕК С РОЗМАРИН с гарнитура от ТИКВА С БАЛСАМИКО



Приготвих месото, като импровизирах ,но резултата, дори неочаквано и за мен самата, стана повече от удивителен. Всъщност, по общо мнение на домашните - това си е най-вкусното зайче, което съм правила ! А тиквата е по френска рецепта - изобщо французите много обичат тиквата в солен вариант....не са будали те ! Наистина е много вкусна гарнитура и някак ....изглежда изискано, по французки..!

Необходими продукти :
1 заек
2-3 с.л.зехтин
2-3 стръка розмарин /или щипка сух розмарин/
черен,червен пипер и сол на вкус
1 глава лук
3-4 скилидки чесън
4-5 гъби
1 чаена ч.бяло вино
щипка джинджифил

За гарнитурата от тиква:
1кг тиква
3-4 с.л. зехтин
100 гр.белено тиквено семе /аз сложих повече/
2-3 резена пресен джинджифил / или сушен/
4-5 скилидки чесън
черен пипер и сол на вкус
100 мл.балсамов оцет
30 гр краве масло
2-3 с.л. мед

Заека се нарязва на големи парчета.
Задушава се в зехтина, като след 10-тина минути се слагат виното и подправките.Прехвърля се в иенска тавичка, като отдолу се слагат лука и гъбките, а отгоре месото.Хубаво е да има повечко сосче, защото е много вкусно.... Запича се до порозовяване.



Обелената и почистена тиква се нарязва на малки кубчета. Задушават се в зехтина тиквените семки със джинджифила и нарязаният чесън, Прибавя се и тиквата, като се сипва и 3-4 суп.л. вода. Като поомекне и изври течността се добавят медът, балсамикото,маслото....обърква се да се омешат аромати и вкусове и ето ви готовата гарнитура...
В оригиналната рецепта, от меда, балсамикото и маслото се редуцира сос, с който се понакапва тиквата- но става малко, неравномерно овкусява тиквата, затова аз го правя малко по-различно.
Така приготвена, тиквата може да се хапва и като отделно постно блюдо - достатъчно вкусна е....


Сервира се порция от заека и тиква за гарнитура, върви и с някаква киселичка туршийка...и с хубаво вино....и с весела компанийка....
Да ви е сладко !


------------------------------------------------------------------------------
4 коментара:
Dani каза...
Какво да кажа:Френска работа ,и снимките ти френски ,а бе някак си цялата работа -френска.Така е като сте принцеси...Много оригинална рецепта-поздрави!

16 октомври 2009 13:14
ghost13 каза...
Пепеляшке, много хубава рецепта, и всичко изглежда много апетитно, ех.... да бях и аз там на вашата трапеза,....с порция вкуснозаешко, червено вино и хубавата компания на изтънчената домакиня...
Поздрави Латинка! :-)

16 октомври 2009 18:54
Dimitrana S. каза...
Аааах, чудна рецепта!
Не можеш да си представиш как ми се прияде тиква...!

Спокойна и уютна петъчна вечер, Мария :-)

16 октомври 2009 19:21
Drago каза...
Браво! Една чудесна класическа рецепта!

Ако беше се сетила да прибавиш към тиквата и малко рибено сосче, щеше да стане съвсем римска. :)

И като започнахме да си говорим за тикви, погледни Пепелшка това тука:

http://www.my-worlds.de/index.php?option=com_garyscookbook&Itemid=67&func=detail&id=42

Правим я всяка горина и като на "мой човек" ти я препоръчвам не само горещо, а дори и напълно безплатно! ;)

17 октомври 2009 00:52

Няма коментари:

Публикуване на коментар