06 януари 2010

КАДАИФ, по български ....

В къщи много обичаме кадаиф и често приготвям....Макар, че е далеч от онова върховно удоволствие - похапване на кадаиф в Истанбул, в някоя сладкарничка на Босфора, водата да се плиска почти в краката ми, да сърбам горещо турско кафе.....



Там кадаифа го приготвят по различни начини, но всички са с неприлично количество шам-фъстък, някои с топка млечен каймак, а особенно интересен е Кюнефе - с моцарела.
Но... моят е направен по традиционен начин.....но пак е вкусен и навяващ още по-вкусни спомени.....




Нужни са
-250 гр.кадаиф Аз ползвам Великотърновски от дюкяна на Самоводската чаршия- прясно приготвен на специален уред за кадаиф, с друг не гарантирам за резултата...



Разстилам го в голяма тава , наръсвам с
-орехи и стафиди, и с разбъркване запичам колкото ми харесва- по-препеченичък до златисто май повече ни допада.../. Изваждам и оставям да изстине.
В тенджера завирам сироп от
-1.300 л вода и
-0.400 гр. кафява захар / не обичаме да е много сладко, ако вие обичате сиропа да е като шербет, сложете повече захар.../. Когато сиропа малко се редуцира, прибавям
-ванилия,
-канела на вкус,
-100 гр. масло и
-настъргана кора от лимон, заедно с 2-3 суп. лъжици прясно изцеден лим.сок.
След като сиропа стане топъл / не горещ ! /, заливам вече изстиналият кадаиф / топъл сироп на студен кадаиф ! /. Сервирам с топка заквасена сметана.
ДА ВИ Е СЛАДКО1

-----------------------------------------------------------------
3 коментара:
di_ani каза...
Мария,
и аз много обичам кадаиф,
харесвам и Истанбул.
Чудесна рецепта, като ми допада и специфичният ти начин на представяне.
Благодаря ти, Диана

05 октомври 2009 19:52
Dani каза...
Наистина си го представила много добре /ама какво да правим като не можем да си взимамемот Самоводската чаршия/?Не е честно.Поздрави

05 октомври 2009 20:01
пепеляшка каза...
Е, Дани, та на теб и Търново, и Истанбул са ти еднакво близо....не си за жалене !
Радвам се, че ви харесва моето кадаифче....

06 октомври 2009 22:05

Няма коментари:

Публикуване на коментар