10 януари 2010

Гръцка МУСАКА а ла Пепеляшка



Една от най-любимите гозби у дома.....
Мусака, която по принцип в Гърция  и Турция се приготвя с картофи и  патладжани /или тиквички/. Аз съм ги комбинирала и съм я обогатила с още доста продукти - чушки, домати,много повече и различни подправки, но пък вкуса става неповторим.В гръцката мусака патладжаните/тиквичките се поставят пържени, аз я правя по-опростена ,като ги слагам сурови, но пък така става много по-здравословна. Би могло зеленчуците да се изпекат на грил-тиган предварително и да се получи още по-наситен вкус, но е много трудоемко.
Количеството на продуктите търпи промени в зависимост от големината на тавата- аз я правя във внушителна по размери тава и все не стига....

МУСАКА А ЛА ПЕПЕЛЯШКА

Необходими продукти  :
1 кг телешка кайма/ може и друга/,
2 патладжана,
2-4 малки тиквички,
3-4 картофа,
4 червени чушки,
4 домата,
брашно за овалване,
2 глави лук,
2-4 скилидки чесън,
копър, магданоз, риган - по една връзка
черен и червен пипер,
сол,
щипка канела- по желание, но аромата е разкошен, нищо че звучи странно.Придава и завършен средиземноморски вкус на ястието.

За заливката:
1 кофичка кис.мляко,
1 до 3  суп.л. брашно,
2 яйца,
сол,
магданоз.

Ето приготвянето стъпка по стъпка:
Задушавам каймата в малко олио,прибавям лук, чесън, риган, черен и червен пипер, сол и щипка канела :




В голяма, намазнена тава, подреждам картофи на тънки кръгчета . Всеки зеленчук трябва да покрие един ред в тавата. Правила съм я и в глинен гювеч и понеже е по-висок, може и по два реда от някои зеленчуци /картофи, тиквички и патладжан/.



След това нареждам тиквички, оваляни в брашно/иначе пускат много вода, а така брашното я поема/. СЛЕД ВСЕКИ ПРОДУКТ СЕ НАРЪСВА ПО МАЛКО СОЛ НА ВКУС.



След тиквичките наръсвам със копър и магданоз и изсипвам каймата:




Нареждам предварително изкиснати със сол патладжани,отново оваляни в брашно по същата причина. Наръсвам със сол, магданоз и копър.Не щадете подправките - много са важни....



После- червени чушки . По-вкусно е с печени чушки, но рядко имам в наличност точно в тоз момент, така че - слагам сурови :


Отгоре домати на кръгчета и магданоз.



Слагам във фурната и го забравям за около 2-3 часа. Трябва много добре да се изпече- няма вариант зеленчуците да са хрупкави и по-сурови, не се получава! После го заливам със заливката, а ако ми се стори, че има доста вода- слагам в заливката повечко брашно. Но то другото, около продуктите е обрало почти винаги водата.
Това е запечената мусака,



след което се слага заливката. Гърците правят сос Бешамел за заливка, но аз си я правя по простият начин.



Мусаката е напълно готова





и сервирана с бутилка гръцко вино Рецина.Ако можете да си представите, че сте и на някой Гръцки остров и морето ви близва крачетата....блазе ви !


Може да се сервира и със сос от кисело мляко, чесън и зелени подправки.Прекрасно се съчетава и със сос скордаля   или сос тартар .
Правила съм я и без кайма, за гарнитура – също става супер. Аз готвя с много малко мазнина, така че – ако искате сложете повечко. И да знаете, че като изстине след няколко часа, дори ако случайно дочака до следващия ден, е още по-вкусна.Звучи трудоемко, но не чак толкова, а си заслужава врътнята....Ше си оближите пръстите,защото наистина вкуса е страхотен и комбинира ароматите на всичките продукти.А когато я приготвям за гости, всичко друго на масата остава непъкътнато.
Да ви е сладко!
_________________

Няма коментари:

Публикуване на коментар